一級建築士事務所 seki.design / セキデザイン

House on Yamamoto St.

トップ写真

A comfortable living focusing on the texture of materials

This is a renovation of housing condominium that we (married couple + 2 children) live in. The theme is “the texture of materials”. When we thought about living comfortably in a common 3 LDK (without changing the layout broadly), we decided to aim for a living that is surrounded by things that have texture and things that we feel good in touching. Also, we thought that it would be a great chance for our 2 little children to refine their sensitivity by touching many “textures” such as wood, tile, stainless steel, plasterer wall, fabric and such.

Also, to use fine ready-made goods was another theme for us. Houses made by architects tend to be order-made, but by spending enough time to search for high-quality industrial products, and thinking of creative ways to use them, we succeeded in realizing functionality and designability at the same time, and also made it possible to cut costs.

《2015 Asahi Woodtec・COOL JAPAN example picture of construction with power of words contest/ rewarded gold prize》

  • 
									<p class='en'>
										Focus on the kitchen than the living room:
The space constructs of many materials, with the natural color of tamo on the base. The curtains are in a lace-in style, which we put the beautiful patterns of the lace on the inside. The color combination and the height of the drapes are custom ordered.
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The kitchen counter:
This stainless-steel kitchen counter is custom ordered as well. This is made in a way that the joints of steel plates don’t show, and the sterical shape design stands out perfectly.
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The kitchen counter:
By making the edges sharp, we tried to create a design that makes it look like a mass of metal.
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										Focus on the living room, a playroom for kids, than the kitchen:
The kids’ playroom is connected with the living room, so it is possible to take a view from the kitchen anytime.
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										Focus on the living room, a playroom for kids, than the kitchen:
The kids’ playroom will become a bedroom in the future, by closing the large furniture that works like a wall.
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										A view of the living room from the kids’ playroom:
Indirect lighting emphasizes the wall made of cedar boards that has a texture like it was cut out randomly. These cedar boards are ready-made goods, but they are thick and have aerated zones so that the wood can breathe. With this we can give the scent of wood and the smooth texture to the children.
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The living room wall:
Though it is made of tiles, it has a texture of folded paper, so it gives a natural and warm impression without firmness. By setting downlights by the wall, the texture of the material is neatly emphasized.
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										A view of the balcony from the living room:
We made a counter in the balcony, so that the family can have an evening drink while looking at the view of Kobe. It is a simple counter using only the leftover floor material, but we feel that the external space should be actively used.
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The bedroom:
Cloth papers made in France are used for the wall. It is a comfortable place surrounded by favorite things.
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The future kids’ room:
It is a playful space using a bold choice of curtains.
									</p>

photo: akiyoshi fukuzawa

Design memos

  • In this case we tried to “make good use of ready-made products”. This was especially done in the kitchen. For the cabinet, we used a ready-made product made by a major maker, that has a well-thought functionality and durability. For the top panel and the counter, we used order-made products, since we put weight on the design. In this way, we emphasized the design of places we want to show, raise the functionality, and in addition to this, cut down on the costs.
  • LIn the living room, dining room and the kitchen, we didn’t put sofa, since we put weight in making the space feel open and broad. On the other hand, we decided to use a large dining table of 200 cm x 90 cm in measurement, so that the children can do their homework or work on the laptop. Also, since there are no sofas, we made the height of the dining table 60cm – lower than usual, and made one side in a bench seating style, so that it is comfortable like a living room with a sofa.
  • As for the lighting, we put dynamics, so that it will not be too light and dull. Also, we arranged them so that it will show the material’s texture well. In addition to this, we made it possible to adjust the brightness depending on the scene, and aimed to make a place where it is warm and comfortable.

平面図

seki.design
show room

Our house, the house on Yamamoto Street can be viewed as the seki.design show room. Please feel free to drop by.

  • Kids are welcome. (We have a playroom.)
  • We are actually living here so please make an appointment.
  • Please book your appointment from the contact page.

805 5-3-15 Yamamoto St. Chuo Kobe-City 650-0003

House on Yamamoto St.

Location Chuo Ward, Kobe City, Hyogo Prefecture
Usage Dedicated dwelling house
Family structure Married couple in their 30s + 2 children
Completion year 2013
Structure RC (Reinforced Concrete) construction condominium
Total floor area 85.5 square meters
Total cost 8,400,000 yen