一級建築士事務所 seki.design / セキデザイン

House on Yamamoto St.

トップ写真

A comfortable living focusing on the texture of materials

This is a renovation of housing condominium that we (married couple + 2 children) live in. The theme is “the texture of materials”. When we thought about living comfortably in a common 3 LDK (without changing the layout broadly), we decided to aim for a living that is surrounded by things that have texture and things that we feel good in touching. Also, we thought that it would be a great chance for our 2 little children to refine their sensitivity by touching many “textures” such as wood, tile, stainless steel, plasterer wall, fabric and such.

リビングよりキッチンを見る

Also, to use fine ready-made goods was another theme for us. Houses made by architects tend to be order-made, but by spending enough time to search for high-quality industrial products, and thinking of creative ways to use them, we succeeded in realizing functionality and designability at the same time, and also made it possible to cut costs.

キッチンカウンター:
エッジをシャープにし、金属の塊のように見えるデザインをこころがけました

《2015 Asahi Woodtec・COOL JAPAN example picture of construction with power of words contest/ rewarded gold prize》

homify idea books

Design memos

  • In this case we tried to “make good use of ready-made products”. This was especially done in the kitchen. For the cabinet, we used a ready-made product made by a major maker, that has a well-thought functionality and durability. For the top panel and the counter, we used order-made products, since we put weight on the design. In this way, we emphasized the design of places we want to show, raise the functionality, and in addition to this, cut down on the costs.
  • LIn the living room, dining room and the kitchen, we didn’t put sofa, since we put weight in making the space feel open and broad. On the other hand, we decided to use a large dining table of 200 cm x 90 cm in measurement, so that the children can do their homework or work on the laptop. Also, since there are no sofas, we made the height of the dining table 60cm – lower than usual, and made one side in a bench seating style, so that it is comfortable like a living room with a sofa.
  • As for the lighting, we put dynamics, so that it will not be too light and dull. Also, we arranged them so that it will show the material’s texture well. In addition to this, we made it possible to adjust the brightness depending on the scene, and aimed to make a place where it is warm and comfortable.

平面図

seki.design
show room

Our house, the house on Yamamoto Street can be viewed as the seki.design show room. Please feel free to drop by.

  • Kids are welcome. (We have a playroom.)
  • We are actually living here so please make an appointment.
  • Please book your appointment from the contact page.

805 5-3-15 Yamamoto St. Chuo Kobe-City 650-0003

リビングよりキッチンを見る:
タモのナチュラルな色合いをベースに、様々な素材で空間を構成しています。カーテンは美しい柄のレースを内側にかけるレースインスタイル。ドレープの色の組合せや高さは特注です

キッチンカウンター:
ステンレス製キッチンカウンターも特注品です。ステンレス板の継ぎ目がないつくりで、立体的な造形がひきたちます

キッチンよりリビング─子供たちの遊び部屋を見る:
子供たちの遊び部屋はリビングと繋がっていて、キッチンから常に見渡すことができます

キッチンよりリビング─子供たちの遊び部屋を見る:
子供たちの遊び部屋は、壁のようになる大型の建具を閉じることで将来は寝室に

子供たちの遊び部屋からリビングを見る:
ランダムに削り出したテクスチャーをもつ杉板の壁を、間接照明で演出しています。この杉板は既製品ですが、肉厚で、また木が呼吸するよう背面に通気層も設られているもの。木の香りと優しい肌触りを、子供たちに

リビングの壁:
タイルながら、折り曲げた紙のテクスチャーが堅さのない自然で優しい風合いを空間に与えてくれます。ダウンライトを壁際に配置し、その素材感を強調しています

リビングからバルコニーを見る:
バルコニーには、神戸の夜景を見ながら晩酌できるよう、カウンターを設けました。余った床材を置いただけの簡易なものですが、外部空間は積極的に使いたいと思っています

寝室:
壁面にはフランス製紙クロス。お気に入りに囲まれた心地よい空間

将来の子供部屋:
思いきった色のカーテンを使い、遊び心のある空間にしました

洗面室:
カウンターと水栓を交換して洗面台の印象を変えました。既存のキャビネットを利用することでコストを抑えています

photo: akiyoshi fukuzawa

House on Yamamoto St.

Location Chuo Ward, Kobe City, Hyogo Prefecture
Usage Dedicated dwelling house
Family structure Married couple in their 30s + 2 children
Completion year 2013
Structure RC (Reinforced Concrete) construction condominium
Total floor area 85.5 square meters
Total cost 8,400,000 yen