一級建築士事務所 seki.design / セキデザイン

House in Higashi-Hirano

トップ写真

A house with characteristic gardens

This is a housing for a married couple and their 2 children in a city in Osaka. Its eaves that are set low and the way they spread horizontally is one of the beautiful points of Japanese architecture. Our theme was “the living in the flat building”, so that this characteristic can be expressed. For example, in a flat building that is not so high in heights, enough light and wind can be gathered inside, from a garden, even though it is small and surrounded by walls. So by placing multiple gardens, we aimed for a housing full of light and wind not only in the dining room and the living room, but also the entrance, the kitchen, bathroom, and each of the bedrooms. The gardens are: Black bamboo and mossy rock / Lattice and Japanese dogwood / Autumn leaves and lanterns / Big rock where the tortoise dwells – they all have different features and were designed to belong to each members of the family, making it “A house with characteristic gardens”. In addition to this, since it is a flat building, all rooms are barrier-free, making the house even more attractive.

《2015 Asahi Woodtec・COOL JAPAN example picture of construction with power of words contest / rewarded silver prize》

  • 
									<p class='en'>
										A view from the northwest:
A signature design of a low roof and wooden vertical lattice
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The facade on the west side:
The fence made of wooden vertical lattice gives an accent to the design. It also protects privacy while letting in light and wind. Since it can be viewed from the street, high security effects can be expected as well
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The entrance
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										A view of the entrance from the front door:
This is a space between the inside and the outside. The light shining in creates beautiful shades and shadows. In the back, there is the “Lattice and Japanese dogwood garden”
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The entrance:
The “Black bamboo and mossy rock garden” can be seen at the far end
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										A view of the “garden with the big rock where the tortoise dwells”:
By using Yukimi-shoji (a shoji with glass window behind the sliding bottom half), the line of sight is kept low and so the sights to the rooms are controlled
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The dining room and the living room:
The dining room and the living room where the family gathers is facing the “Black bamboo and mossy rock garden”. Though it is connected as one space, the living room can turn into a guest room when the sliding door is closed.
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										Autumn leaves and lanterns garden:
The angle of the vertical lattice is designed so that the garden can be slightly seen without showing the inside of the room from the street outside.
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										A view of the living room in twilight:
Creates a calm atmosphere with the use of indirect lighting
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										A view of the west side at twilight:
When opening the front door, the “Black bamboo and mossy rocks garden” can be viewed from the street, through the vertical lattice
									</p>

photo: akiyoshi fukuzawa

Space configurations

  • Each of the 4 gardens that bring in light and wind into the building belongs to the family members.
  • Lattice and Japanese dogwood garden: This is the wife’s garden that has Japanese dogwoods and black bamboos with wooden vertical lattice in the background. The black bamboos play a role of hiding the space from outside.
  • Black bamboo and mossy rock: This can be seen at the far end after entering the front door. The neighbor’s house right next to the house is 2 stories high, so it does get a little dark, but we took advantage of it by making it a mossy and moist garden. This is for the husband who likes Japanese gardens.
  • The garden with the big rock where the tortoise dwells: This is a garden making good use of the existing huge rock. This is for the daughter. The area next to it is also a garden, so it is very light and suitable for the tortoise to sunbathe on the rock. Yukimi-shoji is used where it faces the hallway, and the line of sight is controlled by putting a high window in the bathroom. We planted tall stewartia and covered the area with cobble stones, making it a modern Japanese style garden.
  • Autumn leaves and lanterns garden: We planted a big amber that is about to arch outside. The existing stone bridge and the lanterns are also used to design a Japanese garden. It appeals to the street through the louver. This is a garden for the son who likes Japanese gardens.

plan

House in Higahi-Hirano

Location Osaka City
Usage Dedicated dwelling house
Family structure A married couple and 2 children
Completion year 2014
Structure Wooden construction frame, flat building
Site area 257.46 square meters
Total floor area 140.34 square meters