一級建築士事務所 seki.design / セキデザイン

Crevasse House

トップ写真

Comfortable life produced by space misalignment

“Crevasse” is a deep crack formed in a glacier or a snowy gorge. The formation of this house is produced by adding various "forces" (= conditions) on a square volume. Through the process, spaces have got misaligned and cracked at the boundaries. However, we thought, this formation would rather produce joyful and comfortable interior spaces. This is a house for a life enjoying the view of sky in Kobe from the crevasses and the beautiful green blessings of the park in front.

  • 
									<p class='en'>
										The front exterior view: 
										The upper part of the crevasse is open to the right and left so that more amount of light can flow inside
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The front exterior view: 
										The front yard is made with an image of the walking passage in the highlands
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The approach to the entrance
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The entrance: 
										There are stairs where you can walk right up to the entrance from the garage on the ground floor. In order not to cut the light from the crevasse, the partition from the hallway is made of glass
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The stairs: 
										The stairs made with a light design is emphasized on the white wall, even though it is made of solid wood
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The toilet and the bathroom
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										Bedroom: 
										When the curtain is opened, a view of nature in the park spreads in front
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The crevasse: 
										This is a space where you can feel surrounded by the sky and the nature outside while staying inside
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										A view of the study and the living room from the dining room: 
										It is a spacious area with no walls to come in between. The skip floor makes it fun to look up and down
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										A view of the study and the living room from the dining room
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										A view of the dining room from the study and the living room: 
										The house is filled with lights coming in from the crevasse
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										A view of the dining room and the kitchen from the study and the living room
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										A view of the dining room and the kitchen from the study and the living room: 
										It is a space making it possible to walk around
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										A view of the study from the dining room
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										At twilight
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										A view of the front at twilight
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The kitchen: 
										This kitchen is made from oak of Akita, combined with grips finished in black. It matches perfectly with the tiles on the wall / designed by KitoBito
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The kitchen: 
										designed by KitoBito
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The kitchen: 
										designed by KitoBito
									</p>
  • 
									<p class='en'>
										The dining room and the kitchen: 
										designed by KitoBito
									</p>

photo 01–16: akiyoshi fukuzawa / photo 17–20: yoko inoue

process for crevasse
Process for Crevasse

Space configurations

  • Basement Garage - An extra guest parking space is available in front by placing the garage shutter at approximately 5m behind the street. That helps the parking lot not look like an excavated one. Trees are planted on both sides of the garage entrance as well as on its top, which produces a scene as if a car enters into a cave in a mountain.
  • Crevasse - In the crevasse there are stairs hall "blessed" by glasses. On the way up on the stairs, a green delicious scenery of the front park is viewable through the slit-like "crack." Sunlight comes in through the crevasse and reaches even at the basement as well as the 1st floor, which brightens up all over the inside of the house.
  • Study + Living room - Study and living room are combined in one space. This place allows relaxation on a couch to look out at the park and enjoy internet-surfing or reading in the crevasse. Dining room is divided by the crevasse, however the space there has no visual interference so that it feels spacious. For renovation in the future, it can still afford to create an additional room.
  • Skip floor - The house halves creating the crevasse have a 700mm difference in height due to various conditions. Only skip floor could generate unique pleasures in a visual manner such as looking up or down as well as in a accessing manner. The way that the 1st and 2nd floor feel close is an attractive point, too.

plan