一級建築士事務所 seki.design / セキデザイン

House in Tajime

top photo

A house without fences

This is a 2 story high residence for a couple in their 30s and for their 2 children. It is located in a 50 tsubo (approximately 165.29 square meters) corner location with the south and east side facing the road.

外観夕景:エントランス部分は外壁を斜めにカットした印象的な形状

homify idea books

Desires from the client

We were told that they wanted a house where they can work in the kitchen while looking at the inner garden. There were also desires of circular stairways, since the straight stairways seem scary, and of making the hands not too visible while working in the kitchen.

Features

  • To make the parking space and the inner garden as large as possible, we decided to make the outer wall right along the road boundary. As a result, there was no need to create fences or a gate, so we got to cut down the cost. The shape of the building images the layout of the city block.
  • Since there are no fences, to protect privacy, the number of windows facing outside on the 1st floor is lessened as much as possible. On the other hand, there are many windows facing the inner garden that’s inside, so that light can flow into the building.
  • By standing in the inner garden, the sky cut out in square can be looked up. The trees in the inner garden can also be viewed from the kitchen with the blue sky from the square opening on the 2nd floor in the background.
  • The circular stairways are located facing the inner garden, and so you can climb up and down the stairs looking at the inner garden with a big window in between. Also, the lights from the 2nd floor will come down to the 1st floor through the atrium, and fill up the whole inside space with warmness.

plan

中庭の見上げ:切り取られた青空

外観:中庭に面して開かれた正方形の開口が印象的

外観:街路に沿って外壁があります。プライバシーを確保するため、1階の街路に面した部分は開口を最小限としました

外観

外観夕景

外観夕景:白い壁にリズミカル明けられた開口部からもれる、内部の光

リビングからキッチン・ダイニングを見る:タモの床や壁面収納と、キッチンを囲む石貼りの対比が印象的

リビングから中庭・階段を見る:中庭とリビングと階段とキッチン、それぞれの関係性を意識しながら空間を構成しました

リビング:吹き抜けと階段上部から降り注ぐ光が室内を充たします

中庭:中庭を囲む白い壁に、ゆれる樹の影がうつしだされます

キッチン:キッチンは手元が隠れる石の壁に囲まれています。階段越しに中庭と青い空が見えます。奥の扉はパントリーです

キッチン

階段:中庭と空をみながら上下する階段

階段:大開口からの光を室内にとりこみます

リビング:造りつけのテレビボード。街路に面した開口にはさまざまな色のロールカーテンを配しています

photo: takahiro shimokawa

House in Tajime

Structure Wooden construction / 2 stories above ground
Site area 165.29 square meters
Total floor area 132.66 square meters
Total cost 26,000,000 yen
Structure Wooden construction / 2 stories above ground
Total floor area 301.39 square meters